Expert Luc helpt je met de keuze van het juiste mes.

Home > Expert Luc > Expert Luc helpt je met de keuze van het juiste mes.

Slager en traiteur Luc De Laet geeft je inzicht in wat belangrijk is bij de aankoop van een kwalitatief mes. Kies met behulp van zijn advies het juiste mes voor jou.
Luc De Laet helpt je met de keuze van een kwalitatief mes in 6 stappen.

Stap 1: hou het mes vast

Als je een mes gebruikt, moet het handvat comfortabel aanvoelen en goed in je hand liggen. Hierbij speelt de balans tussen het gewicht van het lemmet en het handvat een belangrijke rol. Een goed handvat heeft als belangrijkste taak “comfort”, maar dit draagt natuurlijk ook bij aan de efficiëntie en veiligheid van het mes.


Stap 2: Kijk naar het lemmet

  • De beste messen zijn gesmeed uit één stuk staal, terwijl goedkopere messen doorgaans gestanst worden uit een dunne stalen plaat.
  • Gesmede lemmeten zijn beter dan gestanste lemmeten (de vorm wordt uit een metalen plaat geduwd) omdat smeden ervoor zorgt dat het metaal sterker wordt.
  • Voor betere prestaties te verkrijgen, moet een mes een thermische behandeling ondergaan. Dit zorgt voor een betere hardheid, elasticiteit en corrosiebestendigheid.

Stap 3: Kijk hoe het handvat verbonden is met de messenkrop

Tijdens het snijden worden krachten doorgegeven. Het is belangrijk om een massieve verbinding te hebben tussen handvat en messenkrop om ervoor te zorgen dat het mes niet buigt.


Stap 4: Overweeg het materiaal waarvan het handvat gemaakt is

Een veilig, ergonomisch handvat voorkomt dat je vingers er vanaf glijden of dat het mes uit je hand glijdt.

  • Kunststof handvatten zijn impact- en krasbestendig, blijven stabiel zelfs bij blootstelling aan temperatuurverschillen.
  • Houten handvatten zijn mooier qua design, maar zijn kwetsbaarder bij temperatuurverschillen waarbij ze kunnen zwellen of van kleur kunnen veranderen.

Stap 5: Kies je messnede

Je hebt de keuze uit een gladde messnede met of zonder kuiltjes of een gekartelde snede.

  • Mes met een gladde snede: ideaal om harde en zachte zaken te snijden zoals groenten, vlees en fruit. Een vloeiende rand is ook nodig voor het pellen van vruchten.
  • Mes met een gladde snede en kuiltjes: ideaal om groenten te snijden die gemakkelijk aan het mes blijven plakken. Dankzij de kuiltjes worden er luchtkussentjes gevormd en blijft bv. een schijfje courgette niet aan het mes plakken.
  • Mes met een gekartelde snede: de basis van het mes is gekarteld waardoor het mes een hoge initiële scherpte krijgt en langdurig scherp blijft. Ideaal voor bijvoorbeeld harde broodkorsten of zachte tomaten.

Stap 6: Zorg ervoor dat je messen goed onderhouden zijn

Na de keuze van een juist en kwaliteitsvol mes is het onderhoud en de opslag bijna even belangrijk. Wanneer je het mes reinigt, zorg er dan voor dat je dit op de juiste manier doet en als laatste zorg ervoor dat je het mes op de juiste plaats opbergt. Lees meer >>Ontdek de selectie van Luc Ontdek het gamma messen

Kies het juiste mes voor elke toepassing

Voor elk type voedsel is er wel een ander mes. De messen onderscheiden zich in een opslag in grootte, de vorm van het lemmet en de snijkant (Wate). Deze details bepalen welk mes voor welk doel het beste geschikt is. Want alleen met het juiste mes kunnen optimale resultaten behaald worden.

Ontdek hier de soorten messen

Wie is Luc De Laet

Het verhaal van Luc is er eentje van passie, ambitie en hard werken. Als slager en traiteur in hart en nieren is Luc de Laet al jaren uitbater van één van de meest succesvolle slagerijen uit de Antwerpse zuidrand. Belangrijk om weten is dat hij zijn vee zelf nog ter plaatse gaat keuren en kopen. Het vee komt geslacht naar de slachterij en hij versnijdt ze dan ter plaatse. Deze aspecten zorgen ervoor dat Luc De Laet niet enkel gekend staat voor pure kwaliteit, maar ook voor inspirerend vakmanschap.

Lees meer over Luc